BEZA PAVLOVA
Deser prawdziwej Księżniczki
BEZA PAVLOVA
6 białek
350 g drobnego cukru lub cukru-pudru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu
Śmietana kremówka - min 30%
Owoce: Maliny, jeżyny, figi, porzeczki - mogą być mrożone
Czekolada: gorzka lub biała w zależności od upodobań
Płatki migdałowe - w zależności od upodobań
Cukier puder - łyżeczka do dekoracji
Listki mięty - do dekoracji
Sposób przygotowania
Użyj białek, które odstały w temperaturze pokojowej - w ten sposób cukier szybciej się w nich rozpuści. Zacznij ubijać je mikserem na wolnych obrotach aż do spienienia, potem zwiększ obroty i ubijaj aż zamienią się w zwartą pianę. Miksuj dalej wsypując stopniowo cukier, aż piana stanie się szklista. Wtedy wsyp łyżeczkę mąki, a po chwili ocet. Ubijaj do momentu, aż składniki będą stanowiły pianę bez wyczuwalnego cukru. Rozgrzej piekarnik do 150 stopni bez termoobiegu. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem. Na środku wyłóż masę formując ją w okrągły kształt z lekkim zagłębieniem pośrodku. Wstaw na 15 min. do piekarnika, następnie bez otwierania zmniejsz temperaturę do 120 stopni i susz bezę przez około 2 godziny. Po tym czasie uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw do wystygnięcia. Powinna pozostać biała, krucha z zewnątrz, delikatna w środku.
Śmietanę prosto z lodówki ubij bez cukru, uważając by się nie zważyła. Sprawdzaj czy osadza się na mieszadełkach miksera, stopniowo zwiększając obroty. Udekoruj nią koronę następnie wsyp przygotowane wcześniej owoce. Dekoruj jak lubisz: czekoladą, płatkami migdałowymi lub/i cukrem pudrem, listkami mięty.
Prosimy o zalogowanie się.
Zaloguj sięUtwórz konto, aby zachować ulubione produkty.
Zaloguj sięTa wiadomość nie będzie już wyświetlana, jeśli klikniesz przycisk OK! lub przycisk zamknięcia.
Utwórz bezpłatne konto, aby korzystać z listy życzeń.
Zaloguj się